Morgan Stanleys chef för digitala tillgångar beskriver hur bankens kryptofotavtryck har utvecklats

  • Morgan Stanleys Andrew Peel – chef för digitala tillgångsmarknader – bröt ner företagets kryptoambitioner på Base Layer-podcasten
  • Morgan Stanley arbetar med utbyten i Europa för att implementera kryptoteknologi i traditionell marknadsinfrastruktur
  • Till skillnad från andra stora banker utforskar Morgan Stanley inte aktivt kryptotillgångar

Ett bitcoin-rally har varit i full gång sedan sista kvartalet 2020, men till skillnad från tidigare cykler ägnar stora finansinstitut närmare uppmärksamhet.

Morgan Stanley är inget undantag

I en nyligen intervju med David Nage, princip på kryptovärdepappersföretaget Arca, redogjorde Morgan Stanleys digitala kapitalmarknadschef Andrew Peel för bankens kryptoresa. Peel, som gick med i företaget 2018, sa att Morgan Stanley – mest känd för sina finansiella rådgivnings- och investeringsbankverksamheter – undersökte hur det kunde erbjuda kunderna en swap-produkt baserad på bitcoin-futures. Faktum är att Bloomberg rapporterade i september 2018 att företaget skulle erbjuda handel med derivat bundna till krypto.

Peel sa till Nage:

„Jag fick faktiskt 2018 – det första mandatet var att övervaka lanseringen av en swap-baserad produkt kopplad till CME- och Cboe-futures på bitcoin, diskuterade uppfattningen att bitcoin och crypto specifikt skulle bli mer en institutionell tillgångsklass och diskuterades några av dessa förväntningar på hur denna tillgångsslag kan utvecklas precis i slutet av detaljhandelsrosen 2017. „

„Lyckligtvis för mig vid den tiden hade företagsledningen på Morgan Stanley en viss vision om att detta utrymme, inte bara bitcoin, men den bredare marknaden för digitala tillgångar kan bli ett ämne som utvecklas till att vara något som vi behövde ha lite kompetens inom,“ han lade till.

I september 2017 var Morgan Stanleys VD James Gorman bland de få Wall Street-cheferna som försvarade bitcoin. Vid den tiden sa han att kryptovalutan var „mer än bara en modefluga.“

I slutändan gick Morgan Stanley inte med swap-produkten utan höll ett antal kunddiskussioner om det. Peel berättade för Nage att företaget har sett mer „betydande“ intresse för bitcoin från traditionella finansiella tjänster sedan slutet av 2020.

„Jag tror att det definitivt är korrelerat med spotpris och marknadsaktivitet i allmänhet,“ sa Peel.

„Intresse och fokus är en funktion av prisåtgärden“

När det gäller vad som händer nu, arbetar Morgan Stanley med reglerade europeiska börser om hur smarta kontrakt och distribuerad storboksteknik kan automatisera vissa handelsprocesser och strukturera vissa produkter, enligt en källa som är bekant med bankens verksamhet.

Peel antydde detta i sitt samtal med Nage:

„Sedan 2018 har utvecklingen av finansmarknadsinfrastrukturen varit stort för traditionella finansiella infrastrukturaktörer. Så jag har varit involverad i några av de större europeiska utbytesinitiativen som vill använda DLT, smarta kontrakt, automatiserade processer av vissa livscykelhändelser för produkter. Förmågan att implementera den utvecklande kryptovärldens funktionalitet i traditionell finansiell infrastruktur. „

Till skillnad från andra stora banker – inklusive sådana som Goldman Sachs och JPMorgan – utforskar Morgan Stanley inte aktivt kryptoförvar, sa en annan källa.

I en yttrande i Financial Times i början av december skrev Ruchir Sharma, Morgan Stanleys chef för global förvaltning för investeringshantering, att bitcoin „börjar göra framsteg med sina ambitioner att ersätta dollarn som en medelväxling.“ Ruchir arbetar i företagets investeringsförvaltningsarm, medan Peel rapporterar till försäljning och handel.

„Under 2020 såg vi verkligen en stor utveckling av rymden när det gäller betydande aktörer, makrolegender om du vill, uppenbarligen kommer ut för att avslöja deras stöd för bitcoin som en inflationssäkring,“ sa Peel.

Comments are closed.

Post Navigation